MIÓD PSZCZELI
- Miód jest naturalną słodką substancją wytwarzaną przez pszczoły z nektaru kwiatów lub wydzielin żywych części roślin lub z wydzielin owadów
ssących soki żywych części roślin, które pszczoły zbierają, przenoszą i łączą ze specyficznymi substancjami własnymi, następnie składają i pozostawiają do
dojrzewania w plastrach z wosku pszczelego.
- W zależności od surowca z jakiego powstał miód, wyróżniamy miody:
- nektarowe (kwiatowe),
- spadziowe (ze spadzi iglastej lub liściastej),
- mieszane (nektarowo-spadziowe).
- Miód może mieć konsystencję gęstego płynu lub występować w postaci stałej (w wyniku naturalnej krystalizacji), zaś barwę - od jasnożółtej
(prawie żółtej) do brunatno-brązowej lub prawie czarnej. Krystalizacja jest prawidłowym procesem zachodzącym w naturalnych miodach.. Miód
można doprowadzić do postaci płynnej poprzez wstawienie słoika z miodem do letniej wody (max. temp. podgrzewania to 400C),
aby nie stracił swoich właściwości zdrowotnych.
- Podstawą do wszechstronnego wykorzystania miodu w żywieniu człowieka jest jego zróżnicowany skład chemiczny. Nie bez znaczenia są występujące
w nim składniki energetyczne, budulcowe i regulujące niezbędne do życia i rozwoju zarówno młodego, jak i dorosłego organizmu człowieka.
- Miód należy do pokarmów łatwo przyswajalnych przez organizm ludzki.
- Jest cennym produktem odżywczym, zwłaszcza dla ludzi wyczerpanych pracą fizyczną lub umysłową. Pomaga w
leczeniu chorób serca, wątroby, wrzodów żołądka i dwunastnicy; jest pomocny przy przeziębieniach organizmu.
- Rodzaje miodów:
- wielokwiatowy
- rzepakowy
- gryczany
- lipowy
- akacjowy
- wrzosowy
- spadziowy (ze spadzi iglastej lub liściastej)
- nektarowo - spadziowy
SKŁAD MIODU
- Cukry: glukoza, fruktoza, maltoza, melecytoza, sacharoza i inne.
- Kwasy organiczne: jabłkowy, cytrynowy, glukonowy, winowy, mlekowy, bursztynowy, borowy i inne.
- Aminokwasy: alanina, leucyna, glutamina, arginina, metionina, aspargina, cystyna i inne.
- Witaminy: A. B1, B2, B6, C, D, H, K, PP.
- Enzymy: inwertaza, amylaza, katalaza, fosfataza, oksydaza glukozy.
- Biopierwiastki: potas, fosfor, magnez, wapń, sód, żelazo, miedź, krzem.
Wieloma wyjątkowymi walorami cechują się miody z dodatkiem pyłku kwiatowego, propolisu i
mleczka pszczelego.
DZIAŁANIE PROFILAKTYCZNE MIODU
- Średnio 77% składu miodu stanowią cukry proste - glukoza i fruktoza. Już w jamie ustnej są one częściowo wchłaniane do krwi za
pośrednictwem układu limfatycznego. Dalszy etap tego procesu odbywa się w jelicie cienkim, w którym poprzez system kosmków jelitowych
cukry proste wchłaniane są bezpośrednio do krwi.
- Fruktoza ulega przekształceniu w glukozę, która uzupełnia poziom tego cukru we krwi. Natomiast glukoza pochodząca z miodu przez żyłę wrotną
przekazywana jest do wątroby, gdzie zostaje zmagazynowana w formie węglowodanu zapasowego - glikogenu. W tej samej postaci jej nadmiar
gromadzony jest w mięśniu sercowym i mięśniach szkieletowych. Stąd odpowiednia ilość glukozy, zależnie od zapotrzebowania
energetycznego organizmu, dostarczana jest wraz z krwią do tkanek. W wyniku przemian metabolicznych na poziomie komórki ulega ona całkowicie
spaleniu w obecności tlenu do dwutlenku węgla i wody, z wytworzeniem energii. Miód w ilości 100 g dostarcza około 330 kalorii energii.
- Miód dzięki niskiej zawartości sacharozy (średnio 1,3%) i szybkiemu wchłanianiu zawartych w nim cukrów
prostych jest produktem łatwo przyswajalnym i nie ulegającym fermentacji w przewodzie pokarmowym. Stąd jego przewaga nad
klasycznym środkiem słodzącym, jakim jest cukier buraczany, czyli sacharoza. Ma to szczególne znaczenie u dzieci powyżej l roku życia.
Miód jest lepiej tolerowany i szybciej przyswajany przez dzieci niż sacharoza. Ponadto cenne działanie wykazują takie cukry, jak
laktuloza (izomer laktozy) i dekstryny (produkty niecałkowitego rozkładu skrobi lub glikogenu). Umożliwiają one rozwój w przewodzie
pokarmowym znacznej liczby bakterii korzystnych dla człowieka Bifidobacterium bifidus, tzw. pałeczek mlekowych. Pałeczka ta
zapobiega procesom fermentacyjnym, nie dopuszczając do powstawania kolek i wzdęć, a także uniemożliwia rozwój drobnoustrojów
chorobotwórczych w przewodzie pokarmowym.
- Obecność w miodzie niektórych kwasów organicznych, zwłaszcza mlekowego, jabłkowego, szczawiowego, winowego i
mrówkowego, a także związków garbnikowych, ułatwia przyswajanie przetworów mlecznych na drodze utleniania kazeiny mleka. Dzięki temu
miód jest łagodnym środkiem przeciwbiegunkowym, nie podrażnia żołądka i uwalnia go od dodatkowej czynności
trawiennej. Natomiast szybkie wchłanianie cukrów prostych (glukozy i fruktozy) do krwi umożliwia podwyższenie dawki
węglowodanów u dzieci szczególnie wtedy, gdy zależy nam na ich szybkim przybieraniu na wadze.
- Pomocne
w trawieniu u dzieci są także liczne enzymy
zawarte w miodzie,
takie jak inwertaza, amylazy (zwane diastazami), maltaza i
melecytaza, ponadto składniki aromatyczne miodu. Te ostatnie
związki warunkują przyjemny
aromat i smak miodu,
dzięki czemu jest on chętnie spożywany przez dzieci.
- Miód
jest dogodnym źródłem wielu cennych
składników pokarmowych, zarówno budulcowych,
niezbędnych do rozwoju młodego organizmu, jak
i regulujących podstawowe czynności życiowe.
U małych dzieci karmionych mlekiem i miodem (w ilości 2 łyżek
dziennie), po 6 miesiącach zaobserwowano oprócz przybrania na wadze,
także podwyższenie poziomu hemoglobiny i liczby czerwonych krwinek.
Fakt ten można wyjaśnić występowaniem w miodzie wielu
biopierwiastków,
m.in. żelaza, miedzi, magnezu, chromu i cynku, wykazujących wpływ na
układ krwiotwórczy człowieka.
- Według
naukowców miód wywiera korzystny
wpływ na rozwój tkanki kostnej kręgosłupa
u dzieci przez polepszenie przyswajalności
wapnia i magnezu.
Działa także łagodnie uspokajająco i nasennie.
- Miód
ma duże znaczenie w żywieniu osób uprawiających sport
wyczynowy. Cukry
proste dostarczane wraz z miodem zaspokajają podstawowe wymagania
energetyczne organizmu, zwłaszcza podczas zwiększonego wysiłku
fizycznego. Glukoza wykorzystywana jest jako podstawowe źródło
energii. Jak już wspomniano powyżej, cukier gromadzony jest w
postaci glikogenu w wątrobie i mięśniach szkieletowych, skąd
uwalniany jest w miarę potrzeby i rozkładany do glukozy. W wyniku
przemian metabolicznych glukoza i inne cukry proste dostarczają
komórkom energii
potrzebnej do prawidłowego funkcjonowania narządów wewnętrznych i
mięśni oraz utrzymywania stałej temperatury ciała.
- W
trakcie zwiększonego wysiłku fizycznego istnieje potrzeba
regularnego uzupełniania podstawowych składników
mineralnych,
szczególnie potasu.
Jego niedobór powoduje osłabienie i bóle mięśni oraz nadpobudliwość
i częstoskurcz serca. Miód jako produkt bogaty w ten biopierwiastek,
utrzymuje równowagę płynu wewnątrzkomórkowego, chroni organizm przed
odwodnieniem, a także reguluje pracę serca oraz zmniejsza
pobudliwość nerwową i mięśniową. Pozostałe biopierwiastki zawarte w
miodzie przyczyniają się do utrzymania właściwego
ciśnienia osmotycznego krwi
i równowagi kwasowo-zasadowej organizmu.
- Badania
naukowe wskazują na szybkie i efektywne wykorzystanie węglowodanów
z miodu przez komórki mięśniowe i wątrobowe. Miód chroni także
komórki wątrobowe przed niedotlenieniem w warunkach wysokogórskich.
W tej sytuacji duże znaczenie ma nie tylko dostarczenie samej
energii pochodzącej z węglowodanów prostych, ale połączenie ich
z innymi składnikami zawartymi w pożywieniu. W okresie
wzmożonego wysiłku fizycznego nie bez znaczenia jest podanie
obok miodu produktów białkowych pochodzenia zwierzęcego (sery,
mięso) i roślinnego (kasza, przetwory z mąki owsianej). Produkty te
utrudniają w czasie wysiłku fizycznego odkładanie
tłuszczu i
substancji tłuszczowych zawierających fosfor w wątrobie.
Stwarzają zatem realną możliwość zaopatrzenia wątroby w
węglowodany i odnowienia ich zapasów w tym narządzie.
- Wysoko
cenione są energetyczne i odżywcze
walory miodu.
Produkt ten wzmacnia potencjał fizyczny i wytrzymałość sportowców.
Spożycie miodu po wysiłku umożliwia w krótkim czasie ustąpienie
objawów zmęczenia i szybką odnowę wydatkowanej energii.
- Miód,
jako środek bogaty w składniki budulcowe, energetyczne i regulujące
jest z powodzeniem stosowany w żywieniu
młodzieży szkolnej,
studentów, rekonwalescentów, osób niedożywionych i ludzi
starszych. Miód najszybciej ze wszystkich produktów naturalnych
uzupełnia niedobory energetyczne organizmu. Dzięki temu prawie
natychmiast usuwa stan obniżonej zdolności do pracy (z powodu
spadku poziomu glukozy we krwi) i utrzymuje odpowiedni poziom
energii przez wiele godzin.
- Przyjmowanie
miodu w ilości l g/kg masy ciała dziennie przez miesiąc podwyższa
fizyczną zdolność do pracy o 14%.
- Miód
w diecie
odchudzającej,
dzięki korzystnemu wpływowi na przemiany metaboliczne, pracę
wątroby i dostarczanie organizmowi w niewielkiej dawce niezbędnej
ilości kalorii, zapewnia uczucie sytości. Przy niedowadze
nieoceniona jest duża przyswajalność miodu i jego wysoka wartość
odżywcza - przyjmowany systematycznie przyczynia się do
szybkiego przyrostu masy ciała i chroni przed jej obniżeniem.
- Także
u rekonwalescentów cenne jest dostarczenie za pośrednictwem miodu
znacznej ilości kalorii bez obciążenia układu pokarmowego. Działa on
stymulująco na mięsień
sercowy, odnawiająco
na komórki wątrobowe, przeciwzapalnie na błonę śluzową żołądka i
jelit, moczopędnie,
a także łagodnie uspokajająco.
- Podawanie
miodu jest szczególnie cenne w przypadku osób w starszym wieku.
Badania wskazują, że w procesie starzenia się organizmu dochodzi do
obniżenia aktywności tkanki łącznej i zdolności odtruwającej
wątroby, upośledzenia czynności układu moczowego, a także
zmniejszenia zdolności adaptacyjnych i odporności na zakażenia.
Dzieje się to przede wszystkim na skutek obniżenia w organizmie
zawartości niezbędnych witamin,
aminokwasów i biopierwiastków.
Miód poprzez zawarte w nim substancje pozwala na uzupełnienie
ważnych dla życia składników, a co za tym idzie, usuwa lub łagodzi
wiele wymienionych dolegliwości.
- Miód
jako środek spożywczy
i dietetyczny wymaga
racjonalnego dawkowania. Zalecana dzienna dawka miodu dla osoby
dorosłej wynosi 60-100 g, co odpowiada 3-5 łyżkom stołowym,
przyjmowanym kilka razy dziennie (łyżka stołowa odpowiada około
20 g miodu). W celu zapewnienia lepszego wchłaniania należy
rozpuścić miód w szklance ciepłej, przegotowanej wody, herbaty lub
mleka i pić 3 razy dziennie na godzinę przed jedzeniem lub godzinę
po jedzeniu. Jeszcze korzystniejsze jest przetrzymywanie miodu
przez dłuższy czas w ustach. W ten sposób składniki czynne miodu
wchłaniane są z jamy ustnej bezpośrednio do krwi, z pominięciem
układu wrotnego wątroby.
- U
osób powyżej 70 roku życia zaleca się przyjmowanie 2 łyżeczek miodu
(15 g) dziennie po rozpuszczeniu w szklance ciepłego płynu. Z kolei
u osób wykonujących ciężką pracę fizyczną i umysłową w momencie
wystąpienia kryzysu obniżonej
zdolności do pracy z
powodu tzw. skrytego głodu, pomocne jest spożycie 1-2 łyżeczek
miodu bezpośrednio lub po rozpuszczeniu w szklance ciepłej
wody.
- Żywieniowcy
w diecie odchudzającej zalecają spożywanie 300-400 g miodu dziennie
w postaci roztworu wodnego lub spożywanego łącznie z owocami lub
twarogiem.
- Miód
odznacza się wysokimi walorami odżywczymi i zdrowotnymi i może
być stosowany w różnych grupach wiekowych człowieka jako
korzystne źródło substancji energetycznych, budulcowych i
dietetycznych.
Miód akacjowy - Charakteryzuje się najmniejszą zawartością pyłków w stosunku do innych miodów, polecany alergikom. Jest pomocny w nadkwasocie i zaburzeniach
przewodu pokarmowego.
Miód gryczany - Działa pomocniczo w schorzeniach układu krążenia, wspomagająco przy złamaniach kości - sprzyja odbudowie komórek kostnych.
Miód lipowy - Pomocny w stanach zapalnych oskrzeli i płuc, skuteczny w profilaktyce przeziębień, anginach i zapaleniu zatok. Działa napotnie i
przeciwgorączkowo.
Miód rzepakowy - Pomocny w stanach zapalnych wątroby, woreczka żółciowego i przewodu pokarmowego. Zalecany we wczesnych stadiach marskości wątroby, ma
silne właściwości odtruwające i stymulujące metabolizm komórkowy
Miód spadziowy - Odżywia i pobudza do pracy mięsień sercowy, doskonały w schorzeniach dróg oddechowych. Jest najbogatszy w mikroelementy i pierwiastki śladowe
spośród innych miodów, znakomicie uzupełnia niedobory organizmu.
Miód wielokwiatowy - Stosowany w homeopatii. Uzupełnia niedobory witamin i biopierwiastków, jest niezwykle cenny w stanach zapalnych wątroby.
Miód z dodatkiem propolisu - MIÓD z dodatkiem propolisu wspomaga leczenie w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych, jamy ustnej i gardła, a także wątroby i żołądka. Niezwykłą wartość MIODU - tej “wielkiej skarbnicy natury” doceniano już w starożytności, a ludowa tradycja od wieków wykorzystywała go nie tylko w celach spożywczych, ale także leczniczych. Propolis ze względu na dużą zawartość związków biologicznie czynnych nazywany jest “naturalnym antybiotykiem”
i znajduje szerokie zastosowanie w profilaktyce wielu schorzeń. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym i przeciwdrobnoustrojowym stosowany jest w stanach zapalnych górnych i dolnych dróg oddechowych, chorobie wrzodowej, schorzeniach wątroby i dróg żółciowych.
Miód z dodatkiem mleczka pszczelego - MIÓD z dodatkiem mleczka pszczelego pobudza sprawność fizyczną i psychiczną u osób w podeszłym wieku. Systematyczne stosowanie prowadzi do zwiększonej żywotność i zapewnia wzrost energii na co dzień. Polecany jest osobom z chorobą niedokrwienną, miażdżycą i
nadciśnieniem. Niezwykłą wartość MIODU - tej “wielkiej skarbnicy natury” doceniano już w starożytności, a ludowa tradycja od wieków wykorzystywała go nie tylko w celach spożywczych, ale także leczniczych. Mleczko pszczele dzięki swemu składowi stosowane jest w suplementacji substancji odżywczych, wykazuje
również silne właściwości anaboliczne i stymulujące układ nerwowy.
Miód z dodatkiem pyłku kwiatowego - MIÓD z dodatkiem pyłku kwiatowego polecany jest osobom narażonym na ciągły stres, z zaburzeniami koncentracji, pamięci oraz problemami ze snem, jak również osobom narażonym na anemię. Niezwykłą wartość MIODU - tej “wielkiej skarbnicy natury” doceniano już w starożytności, a ludowa tradycja od wieków wykorzystywała go nie tylko w celach spożywczych, ale także leczniczych. Pyłek kwiatowy wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu w osoczu krwi, zapobiega miażdżycy, wspomaga krążenie krwi zwłaszcza w stanach pozawałowych, normalizuje funkcjonowanie układu nerwowego, a także korzystnie
wpływa na wątrobę. Dodatkowo polecany jest jako uzupełnienie leczenia niedokrwistości wywołanej niedoborem żelaza.
|